söndag 4 oktober 2015

Recept: Pizzadeg utan gluten och utan mjölk #mektoganic

Mekto Ganic har gjort några helt fantastiska kok- och bakböcker för oss som inte äter gluten/vete eller mjölk. Hennes recept är välarbetade och riktigt bra! Pizzadegen nedan är från hennes bok "Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk" Prova den - och skaffa dig sedan genast ett exemplar av boken :-D

2 pizzor
1/4 pkt jäst
3 dl vatten
1 ägg
1 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger (jag tog vit balsamvinäger och det fungerade bra)
2 dl (140g) bovetemjöl
2 dl (120g) rårismjöl - vill du hålla ner på kolhydraterna byt mot kikärtsmjöl/sojamjöl
1/2 dl fiberhusk
2 tsk salt

Lös jästen. Rör i ägg, olja och vinäger. Blanda torra ingredienser för sig och blanda sedan dessa med vätskan med degkrokar (elvisp eller matberedare) (recept med bovete behöver bearbetas några minuter mer än glutenfria recept utan bovete)Låt delen vila i 1.5 timme. Kavla ut på bakplåtspapper, toppa och grädda i 250 grader i ca 10 minuter.



2 kommentarer:

  1. Toppen, detta ska jag prova när jag blir sugen på pizza nästa gång.

    Vad tillför vinägern? Det känns spontant konstigt att ha i en pizzadeg! Smakar det vinäger sedan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, smakar inte vinäger alls, ger lite "surdegs"känsla typ, bovete har gärna en lätt fadd smak.

      Radera

Jag blir väldigt glad om du vill kommentera med pepp eller tips eller bara säga att du har läst! /Marina