torsdag 14 januari 2016

Recept: Plättar i 4 varianter

Här kommer några varianter på mjölk- och vetefria plättar

Bananplättar:
1 banan
1 ägg
1 msk mandel- eller kokosmjöl
1 tsk fiberhusk /psylliumfröskal

Mosa bananen med en gaffel, kläck ner ägget och rör runt, lägg till mandel- eller kokosmjöl och sedan fiberhusk/psylliumfröskal, låt stå 5 minuter så smeten sätter sig.  Grädda plättarna som vanligt och servera med valfria tillbehör.

Boveteplättar - Blinier
2,5 dl bovetemjöl
6 dl vatten eller växtmjölk
2 ägg
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker (kan uteslutas men då blir dom lite mindre bruna i färgen)

Blanda ihop ingredienserna och stek i plättjärn eller grädda i våffeljärn!

Amerikanska pannkakor (funkar som våffelsmet också)
3 dl rismjöl
2 dl potatismjöl
2 msk socker (valfritt)
1 msk psylliumfröskal (eller fiberhusk)
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Blanda alla ovan torra ingredienser noga, tillsätt sedan
2 ägg
4 dl växtmjölk
3 msk smält smör

Äppelplättar (från Mekto Ganic "Bröd och kakor")
2 dl bovetemjöl
1 msk pofiber
1 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
3 dl växtmjölk
4 ägg
1 rårivet äpple
1 msk kokosolja
Rör ihop alla torra ingredienser, vispa ihop med mjölken och äggen (ta lite mjölk i taget). Låt stå coh dra 10 minuter. Rör ner rårivet äpple och kokosolja (smält den i pannan om den är fast). Stek plättar (eller pannkakor) som vanligt.


2 kommentarer:

  1. Mmm... ska provas, älskar pannkakor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dom amerikanska är hur goda som helst! Har du inte rismjöl så kom och hämta, jag har en 25-kilossäck i källaren :D

      Radera

Jag blir väldigt glad om du vill kommentera med pepp eller tips eller bara säga att du har läst! /Marina