onsdag 13 januari 2016

Om ansträngningsinkontinensens skämsfaktor i gymmet

Vi måste våga prata om ansträngningsinkontinens och träning. Några modiga tjejer i fitnessvärlden har berättat och vågat prata men jag är helt säker på att dom flesta, precis som jag gjorde, håller tyst, skäms och lider i tysthet.

Här kan du hitta Styrkebyrån, avsnitt 3 handlar om att "kissa på sig när man tränar"

Dom flesta kvinnor som fött barn har haft någon grad av ansträngningsinkontinens oavsett om dom tränar eller inte. Dom flesta av oss gör vår läxa och våra knipövningar och tränar vår bäckenbottensmuskulatur och dom flesta av oss har inga större problem i vår "vanliga" vardag. Så långt allt bra. Men många kvinnor som vill träna mer än promenader och lugn simning upplever att dom inte kan göra alla övningar utan att få "knipa rejält samtidigt", krysshopp är en övning som är svår för många, likaså att hoppa hopprep eller studsmatta. Det är såklart helt möjligt att träna och ha ett aktivt liv utan att göra krysshopp och hoppa studsmatta, men varför ska vi vara begränsade? Och varför vågar vi inte prata om det? Dom flesta av oss har ändå, ibland eller ofta, upplevt att det under träning är svårt att hålla tätt. Hur ofta har du hört en gruppträningsinstruktör säga "för er med ansträgningsinkontinens så är alternativet XX" - nä, trodde inte det heller. Och även om en modig instruktör skulle säga det skulle ingen våga köra alternativet, för då skulle man ju erkänna att man har ett kissa-på-sig-problem. Och det går ju inte. Eller?

Medicinskt finns det en "bandoperation" att göra, men för att kvalificera sig till den krävs det att man har problem i vardagen och att få träna utan begränsningar anses oftast inte vara ett sådant problem. Dessutom måste man först registrera allt man dricker och allt man kissar under ett par dagar innan man ens kan få en remiss, därefter måste man först lalla runt med sjukgymnastik innan det kan bli tal om att åtgärda problemet med "nål och tråd".

Det finns ett hjälpmedel som heter "kontinensbåge" som man kan få utskrivet som hjälpmedel av en distrikssköterska och det tycker jag du ska be att få om du avstår övningar eftersom du inte klarar av att göra dem utan att läcka, droppvis eller mer, spelar ingen roll. Jag har testat och för mig löste det problemet helt, och bågen känns inte överhuvudtaget.

Så, om du som jag, ibland har svårt att hålla tätt när du tränar, skäms inte, vi är många som har samma problem, våga prata om det, våga be din tränare om alternativ och be din distriktssköterska skriva ut kontinensbågar åt dig!


2 kommentarer:

Jag blir väldigt glad om du vill kommentera med pepp eller tips eller bara säga att du har läst! /Marina