onsdag 26 augusti 2015

Recept: glutenfritt och mejerifritt proteinbröd

Jag bakar ett bröd där jag försökt maxa proteininnehållet, du kan själv byta ut/experimentera med olika ingredienser, det brukar bli rätt bra vilket som :-D

Det går att frysa men håller sig 3-4 dagar i rumstemperatur. Som alla glutenfria bröd måste det svalna helt innan du skär i det.

Börja med att blanda, med visp,
6 dl vatten
20 g jäst (mindre om du jäser längre än 2 timmar, mer om du har ont om tid)
30 g rapsolja
2 tsk salt
ev 1 tsk brödkryddor (om du gillar dem)

Sedan lägger du till och vispar runt:
1 ägg (du kan ta 2 om du vill och i så fall minska lite på vattnet)
75 gram frön/nötter, (jag hade denna gång: 20 g hampa, 10 g sesam (för kalcium!), 30 g pumpafrön, 25 g chia)
20 gram proteinpulver (eller mer om du gillar smaken ;-) - jag använder hampaprotein)
20 gram nyponskalsmjöl (eg. enbart för färgen kan uteslutas)
30 gram fibrex (för att öka på fiberinnehållet kan bytas mot 30 g mer av något mjöl nedan)
10 gram pofiber (för att suga vätska och ge fiber, har du inte det så ta lite mer psylliumskal istället)


Nästa steg är att lägga till själva mjölet:
100 gram havregryn (glutenfria, vill du inte äta havre så kan du ta t.ex. boveteflingor istället)
10 gram proteinrikt mjöl t.ex. sojamjöl eller kikärtsmjöl
Vispa runt tills allt är väl blandat, jag använder handvisp men har du en assistent har du säkert redan kört ner allt där, det behöver inte bearbetas bara blandas.

Sista steget är att blanda ner 20 gram psylliumfröskal (eller fiberhusk), blanda väl! Smeten ska vara som tjock havregrynsgröt ungefär.



Låt sedan stå 2 timmar (eller hur du nu tänkt med jästen, det "jäser" inte som vanligt bröd men du ser när det fluffat till sig och växt lite)

Klicka ut på en plåt till lagom stora frallor, det blir 8-10 stycken, blöt gärna sked/hand så är det lättare.

Grädda i 215 grader varmluft / 225 grader vanlig ugn i ca 20 minuter (har du en termometer så tempa dem till 98 grader eller mer).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir väldigt glad om du vill kommentera med pepp eller tips eller bara säga att du har läst! /Marina